| Prima pagină | mail Webmaster | Hartă site | Stocuri | EnglishContact
UCM Resita

Un laborator de referință


În 3 iunie 2003, laboratorul Fizico-Chimic, 602, din S.C. U.C.M. Reșița S.A. posesor al certificatului de acreditare nr. 162-L, din 18.12.2000, primește din partea Asociației de Acreditare din România - RENAR, propunerea de a participa la comparări internaționale privind teste de aptitudine în efectuarea încercărilor. Organizate în baza programului PHARE 2000, de către Institutul pentru Știința Materialelor, BAM Germania, testele de performanță s-au axat pe duritatea Vickers a materialelor feroase. După o scurtă analiză privind posibilitatea de a răspunde competent unei astfel de solicitări, laboratorul și-a exprimat acordul de înscriere la testele internaționale anunțate. În termen de 5 zile începând cu 30.10.2003, s-au efectuat încercări de duritate Vickers (HV/10) și microduritate (HV1), pe un bloc de referință certificat și în paralel pe un material de testare, ambele din oțel, primite de la Institut für Eignungsprüfung - Herten, Germania. Echipamentele utilizate au fost cele din dotarea laboratorului: aparatul de duritate Vickers V.E.B. Leipzig (1964) și aparatul de microduritate E. Leitz Wetzlar (1961).

Transmiterea rezultatelor obținute s-a făcut Institutului pentru teste de capacitate (aptitudini) Herten, Germania, profesorului Dr. Ing. Holger I. Frenz. Raportul final, realizat în urma verificării rezultatelor obținute de cele 93 laboratoare participante din 21 țări (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Portugalia, Italia, Spania, Suedia, Elveția, România - cu unicul laborator, fiind din S.C. U.C.M. Reșița S.A., etc.), s-a primit în martie 2004. Evaluarea statistică a rezultatelor obținute bazată pe ISO/DIS 13528 și EN ISO 6507-2, prin care s-au studiat: deviația standard maximă a măsurătorilor, criteriul repetabilității, erori ale aparatelor, determinarea incertitudinii de măsurare, a dus la concluzia că 72 de laboratoare (77,4%) din cele angrenate în aceste comparări internaționale, au avut o acțiune de succes, restul neîncadrându-se în pretențiile testelor.

Laboratorul Fizico - Chimic din U.C.M. Reșița S.A., sub codul 131 primit de la organizatori, se situează în eșalonul laboratoarelor "câștigătoare" ale acestei "competiții". Mărturie a acestei afirmații stă certificatul primit de la Institutul pentru teste de capacitate (aptitudini) Herten - Germania, și datat 15.03.2004. Este un rezultat care ne-a bucurat, un rezultat care vorbește despre competența noastră profesională și despre faptul că propunerea făcută de RENAR laboratorului din U.C.M. Reșița - considerat cităm "un laborator de referință", nu a fost întâmplătoare. Să numim și persoanele care au făcut posibilă această "victorie": - subinginer Dan Gherhardt și laborant Szabo Attila - și să-i felicităm și cu această ocazie.

Font normal Font mărit Print version ---------------------


ultimilr stiri


nou Compania UCM Reșița și-a restrâns pierderile cu 18%

Compania UCM Reșița, specializată în producția de motoare și turbine, ...

nou Locul I pentru UCM Reșița la concursul „Eco-Eficiență“

În perioada august 2010 - iulie 2011, colegii noștri Ciprian ...

nou UCM Reșița luminează tărâmul african kenyan

În premieră în Africa, specialiștii UCM Reșița au pus ...

nou UCM Reșița execută componente pentru turbinele hidrocentralelor de pe Oltul inferior

Hidroelectrica și consortiul german compus din firmele Voith Hydro și ...

nou UCM Reșița și HYDRO ENGINEERING, prezențele românești ale târgului HYDRO 2010 de la Lisabona

UCM Reșița și HYDRO ENGINEERING au participat în ...


Masini unelte