Tipărește

Automatizare & Control


Regulatoare de turație

Regulatoare digitale sau regulatoare electrohidraulice analogice și regulatoare mecanohidraulice, pentru toate tipurile și mărimile de turbine hidraulice.

Dulapuri de automatizare și control

Prin UCM Reșița se proiectează, se execută și se testează dulapuri de comandă și cutii de comandă care fac parte din instalațiile de automatizare a centralelor hidroelectrice. În continuare vă prezentăm două dulapuri de comandă, destinate automatizării hidroagregatului, respectiv protecției generatorului, măsurării parametriilor electrici și sincronizării generatorului cu sistemul energetic.

Dulap automatizare hidroagregat H.A. DAx-1

Dulapul DAx-1, câte unul pentru fiecare hidroagregat din centrala hidroelectrică, va avea dimensiunile max. 2300x800x800 mm, grad protecție IP55. În acest dulap sunt amplasate următoarele:

un automat programabil PLC pentru:

 • achiziționarea și prelucrarea datelor din câmp
 • comunicarea în rețeaua locală cu PLC-urile de la nivelul 1 de automatizare (cutiile locale de comandă) și comunicare pe rețeaua de proces Ethernet cu PLC-urile de la nivelul 2 (regulator automat de viteză-RAV și regulator automat de tensiune-RAT) și cu calculatoarele de la nivelul 3, dispecer local centrală
 • comenzi pornire/oprire HA în regim manual/automat, crește/scade tensiune și turație, cuplare la rețea, încarcare, stingere incendiu generator, închidere/deschidere vane intrare.

un panou operator touch-screen, 12'' TFT pentru asigurarea funcției de interfață om-mașină (panou operator, display)

De asemenea, dulapul de automatizare va fi prevăzut cu lămpi de semnalizare, butoane și chei de comandă, relee intermediare, siguranțe automate, cleme, etc. Tot în acest dulap se va amplasa un automat programabil pentru oprire rapidă, în caz de defect al automatului APx, care va comunica pe Ethernet cu calculatoarele din camera de comandă.

Dulap protecție generator DAx-2

Dulapul DPx, câte unul pentru fiecare generator, va avea dimensiunile 2300x800x800 mm, grad protecție IP55. Echipamentul din acest dulap asigură protecția hidrogeneratorului, măsura parametriilor electrici, sincronizarea automată și manuală precum și transmiterea de semnale la dulapul de automatizare DAx-1. În acest dulap se vor amplasa următoarele:

 • două relee protecție generator multifuncționale, prevăzute cu interfața comunicație pe suport RS 485, protocol Modbus RTU, intrări/ieșiri digitale
 • un releu protecție împotriva punerii la pământ rotorice, pentru:
 • un aparat de sincronizare automată
 • un modul de control sincronism
 • un aparat digital de măsură parametrii electrici
 • un contor energie
 • un set aparate pentru sincronizare manuală (sincronoscop, dublu frecventmetru, dublu voltmetru)
 • un set blocuri de test curent/tensiune, relee de timp, relee intermediare, cleme, etc.

Releele de protecție digitale sunt prevăzute cu suport serial RS485, protocol Modbus RTU. Pe fir fizic se vor transmite automatizării contacte de releu programate pentru indicarea declanșării la acționarea unei protecții. De asemenea, tot pe fir fizic se vor trimite semnalele direct la bobinele de declanșare ale întrerupătoarelor.

Sep 25, 09 | 10:07 am
trimite unui prieten